www.halaszyiskola.hu
KezdőlapOldaltérképKeresés
Ócsa Halászy Károly Általános Iskola honlapja
Katolikus
Református
Baptista
Hit gyülekezet
1.a
1.b
1.c
1.d
2.a
2.b
2.c
2.d
3.a
3.b
3.c
3.d
4.a
4.b
4.c
4.d
SNI
Új Magyarország Fejlesztési Terv Pályázatok
A Mi nagy könyveink

Kezdőlap|2022.01.22 - Magyar Kultúra napja

Jeles Napok-Január 22.

 

Amikor felcsendül a Himnusz, talán keresve sem találnánk olyan magyar embert, akiben ne keltenének valami különös tiszteletet, vagy hálát, gyakran meghatódottságot emelkedett sorai.

 

Január 22-én ünnepeljük a magyar himnusz születésnapját,

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én véglegesítette a magyar történelmet felidéző verssorokat,

amelyhez majd később Erkel Ferenc írt gyönyörű dallamokat.

Ehhez az alkalomhoz kötődik január 22-én egy jeles nap-

a Magyar Kultúra napja, amely napon tisztelet adunk

saját hazánk, népünk, nemzetünk, elődeink, őseink előtt, akik csodálatos kulturális örökséget hagytak ránk. Ismeri, tiszteli ezt az egész világ.

Művészek, sportolók, tudósok, vagy történelmünk nagyjai jutnak eszünkbe a jeles nap kapcsán, sorolhatnánk a kiemelkedő teljesítményük miatt kimagasló magyar elméket, alkotókat.

De a kultúra jelentése ennél sokkal több. Egy nép, egy egész nemzet élete, jelene, múltja s ezzel egyben akár a jövőt is meghatározó minden napi élete sűrűsödik egy szóban.

A nemzet minden napi élete, amit él, amit létrehoz, sőt,

ahogyan ápolja maga is a ráhagyott örökséget.

 

A régmúlt történelem sok-sok fájdalma, nehézsége ellenére megszámlálhatatlan okunk van arra, hogy mint magyar emberek tisztelettel s a megemlékezés pillanataival adózzunk mindazoknak, akik előttünk éltek, házat, hazát építettek, családokat alapítottak, művelték a magyar földet, kenyeret sütöttek, éltek, haltak, és hosszabb, rövidebb életük alatt csodálatos értékeket hagytak ránk, felhalmozva egy olyan örökséget, amit nekünk, a jelen emberének észre kell vennünk, őrizni és ápolni kell.

E dolgos, szorgalmas, szépre, jóra, a többre vágyó, a gyarapodni akaró magyar nép életigenlése előtt hajtottak fejet az ország vezetői 1989-ben, amikor azt határozták el, hogy legyen a magyar kultúrának is ünnepnapja.

Keressétek, kutassátok nagyjaink életét, legyetek büszkék rájuk, beszélgessetek róluk, és ne feledjétek, ti magatok is benne vagytok ebben a csodálatos folyamban. A kérdés, mi mit teremtünk, mi mit teszünk hozzá ehhez a gazdag hagyatékhoz?

Mert a kultúra ott kezdődik,

ahol a viselkedéskultúra, a beszéd, a tisztelet egymás felé megnyilvánul.

Adózzunk hát tisztelettel a régieknek, adózzunk hát tisztelettel egymásnak. Mert a nagy dolgok egészen közel kezdődnek, gyakran csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk. Gyakran csak egy jó szónyi távolságban. Csak egy jó szó---- és elkezdtél valami nagyon nagy dolgot, mint akár Kölcsey, és Erkel Ferenc, s a többi Nagy Magyar.

Tegyél valami jót, s hagyj el ma egy rosszat!!!!

 

 Frissítve: 2022.02.14, 10 óra 26 perckor
Támogassa iskolánkat
Enapló
Egyéni fogadóórák
5.a
5.b
5.c
5.d
6.a
6.b
6.c
6.d
7.a
7.b
7.c
7.d
8.b
8.c
8.d
Határtalanul
Hon- és népismeret oktatási segédanyag
Iskola-alma logó
Andromeda Travel logó
Clicky